dimarts, 5 de gener del 2010

Recepta: Tortell de reis



Als nens/es els agrada moltíssim fer de cuiners, pel que si teniu temps, dediqueu una estona a elaborar el tortell de reis amb els vostres fills. De segur que els semblarà boníssim!!

-Ingredients:500 g de farina
100 g de sucre
150 g de mantega
20 g de llevat
1 got de llet
1 culleradeta de sal
Raspadura d'una llimona
1 ou
Ametlles triturades
Fruita confitada (taronja, meló, cireres, etc)

-Utensilis:
Un bol
Un pinzell
Una safata que pugui anar al forn
1 figureta sorpresa
1 fava
Paper d'alumini
Corona de cartolina

-Elaboració:
Abans de començar a fer aquesta recepta, assegura't que tens un marbre o taula ampli ja que per poder manipular la massa (com fan els pastissers) necessites espai. Un cop t'hagis fet espai, neteja bé la superfície i posa't mans a la feina...

Agafa la farina i posa-la sobre la taula o el marbre com si fos un volcà amb el seu cràter. Al forat aboca-hi el llevat, el sucre, la mantega, la culleradeta de sal, la raspadura de llimona i la llet (si està a temperatura ambient, molt millor que si està freda). Amb les mans ben netes uneix els ingredients, amassant-los perquè que et quedi una pasta consistent però que es pugui manipular.

Un truc: sabràs que la massa ja està en el seu punt, quan ja no se t'enganxi a les mans.

Un cop ja ho tens, fes una bola i posa-la en un bol o recipient en un lloc fresc i deixa-ho reposar unes quatre hores com a mínim. Després, agafa-la, estira-la i uneix els seus extrems, de manera que formis un anell, un rosco, i posa'l en una safata que pugui anar al forn. Llavors, embolica la figureta o sorpresa que tens preparada i la fava amb una mica de paper d'alumini i introdueix-les dins la massa allà on vulguis, procurant que no es vegin des de l'exterior.

A continuació, bat un ou i amb un pinzell pinta la massa. Ja veuràs que et quedarà brillant. Empolsega la superfície amb sucre i unes ametlles triturades i posa-hi la fruita confitada. Mentre fas tot això, encén el forn i escalfa'l a 150ºC. Quan ja estigui a aquesta temperatura, introdueix la safata i deixa coure el rosco durant una mitja hora.

Quan ja estigui cuit, fes una corona de cartolina i posa-la al forat del rosco i... ja tens el teu tortell de Reis.